fr / en / es / ro
>
Recomandări pentru grădină
>
>
Șlefuirea uneltelor de tăiere

Șlefuirea uneltelor de tăiere

De ce trebuie îndepărtate marginile metalice (bavurile) de pe unelte?

După un timp, pe capătul unei dălți sau al unui șpiț de zidărie, al unei pene de despicare, respectiv pe suprafața de lovire a unui baros sau a unui ciocan, vei observa că, datorită uzurii, apar niște margini metalice (bavuri) care crapă treptat spre exterior.   

Acest fenomen este periculos, întrucât poate provoca rănirea utilizatorului atunci când mici fragmente de metal se desprind de pe capătul uneltei (apariția așchiilor metalice). De aceea, acest material trebuie descărcat.

Apariția bavurilor pe șpițuri, dălți și pene

Pe șpițuri, dălți și pene, apariția bavurilor este normală deoarece aceste unelte nu sunt călite. Suprafața lor trebuie reîmprospătată în mod regulat, teșirea originală refăcută și marginile rotunjite prin îndepărtarea excedentului de metal, cu o pilă sau prin șlefuire. Ai grijă să nu supraîncălzești suprafața curățată pentru a nu anula efectele tratamentului termic aplicat uneltei.

Apariția bavurilor pe ciocane și baroase

Pentru ciocane și baroase, apariția bavurilor se datorează următoarelor 2 situații:

  • dacă marginea metalică apare foarte rapid și prezintă fisuri după 1 oră de utilizare, poate fi vorba despre un defect de fabricație sau despre un tratament termic necorespunzător. În acest caz, trebuie oprită utilizarea uneltei și cerută înlocuirea acesteia în baza garanției primite de la distribuitor.
  • dacă observi apariția unei ușoare bavuri, fără fisuri dup[ utilizarea intensivă a uneltei, este vobra despre uzura normală care apare când 2 suprafețe metalice se lovesc una de cealaltă. Tot ce ai de făcut este să reîmprospătezi suprafața, să refaci teșiturile și să rotunjești marginile cu o pilă sau prin șlefuire.

Da, poți folosi un polizor, dar cu grijă!

În toate situațiile, folosirea polizorului se face după ce ai luat la cunoștință instrucțiunile privind siguranța din manualul de utilizare, ținând cont simultan de evitarea oricărei supraîncălziri a suprafeței șlefuite, care ar putea înlătura proprietățile de duritate obținute în urma tratamentului termic aplicat uneltei din fabricație.