Întreținerea și înlocuirea mânerelor pentru uneltele de grădină
Întreținerea simplă și periodică a mânerelor din lemn sau din fibră de sticlă
Mânerul este legătura dintre partea de lucru a uneltei și utilizator. Astfel, buna lui alegere este la fel de importantă precum alegerea uneltei potrivite.
Alege unelte al căror mâner este fixat cu un șurub în loc de un cui sau înlocuiește cuiul cu un șurub, pentru a-ți fi mult mai ușor să schimbi mânerul atunci când va fi momentul. Dacă alegi o unealtă cu un capăt metalic cu priză alungită, îți va fi ușor să reajustezi mânerul atunci când lemnul se usucă..
Întreținerea mânerelor din lemn și din fibră de sticlă se limitează, în esență, la depozitarea în locuri ferite de lumina directă a soarelui și de apă. Chiar dacă sunt lăcuite, îți recomandăm să treci din când în când cu un șmirghel fin peste mânerele din lemn, pentru a îndepărta eventualele așchii.
Întreținerea este și ocazia perfectă pentru a examina mânerul vizual și cu atenție, prevenind riscul de rupere.
La ce riscuri te expui atunci când se rupe mânerul uneltei tale?
Mânerele din lemn Leborgne au un nivel higrometric de 16%, ceea ce asigură o îmbinare perfectă între priză și mâner. Acest procentaj este cel mai bun compromis între un lemn prea uscat – care crește riscul de rupere – și un lemn insuficient deshidratat – care ar putea provoca joc în priză în cazul expunerii prelungite a uneltei la un mediu cald și uscat.
Cea mai mare parte a mânerelor noastre din lemn este realizată din eucalipt. Datorită densității fibrelor sale, această esență are caracteristici mecanice deosebit de potrivite pentru fabricarea mânerelor uneltelor de mână. Uneltele de săpat (cum sunt furcile pentru săpat) sau uneltele de lovire (cum sunt baroasele) au nevoie de mânere puternice, care să reziste la îndoire și la șocuri provocate de lovituri false. Testele de ruptură arată că rezistența eucaliptului este cu 15% până la 20% mai mare decât a fagului sau frasinului – esențele cele mai întâlnite în mânerele uneltelor de pe piață.
Ruptura mânerului nu este periculoasă, însă apare brusc, de cele mai multe ori, și poate provoca dezechilibrarea și căderea utilizatorului. În anumite circumstanțe, există riscul ca utilizatorul sau o persoană din apropiere, să fie loviți de capătul de fier al uneltei (care se desprinde o dată cu ruperea mânerului).
Amintește-ți că un mâner de bună calitate, indiferent dacă este din lemn sau din material compozit (fibră de sticlă), va fi întotdeauna mai fiabil, mai robust și cu o durată de folosire mai mare decât mânerul unei unelte ieftine.
Cum să te asiguri că mânerul uneltei tale nu se rupe în timp ce o folosești?
Îți recomandăm se efectuezi o examinare regulată a mânerului, mai ales după o lovitură falsă, pentru a-l putea înlocui atunci când este cazul.
Se estimează că un mâner din lemn care și-a pierdut o treime din secțiune trebuie schimbat. Similar, trebuie schimbat și un mâner din fibră de sticlă care are crăpături pe carcasa exterioară. Mânerele din fibră de sticlă au însă o durată de viață mult mai mare comparativ cu mânerele din lemn.
Un mâner bun poate limita efectele traumatice asociate efectuării gesturilor repetitive pentru un timp prelungit
În afară de leziunile directe pe care le poate cauza un mâner rupt, durerile de spate și AMS (afecțiuni musculo-scheletice) sunt cele 2 patologii de care este cel mai probabil să suferi dacă folosești o unealtă de mână repetitiv și pe o perioadă lungă de timp.
Aceste probleme nu pot fi evitate, dar le poți limita efectele, urmând recomandările următoare:
- Nu folosi unelte cu mânere în care prinderea cu degetele a fost modelată sau gravată, deoarece ele se potrivesc unui singur tip de mână, prin urmare pentru celelalte tipuri va fi necesar un efort de prindere suplimentar.
- Alege mânere a căror suprafață are suficientă aderență pentru a reduce presiunea necesară, atunci când lucrezi pe ploaie de exemplu.
- Poartă mănuși care se potrivesc perfect mânii tale și care oferă o aderență foarte bună.
- Nu ezita să schimbi mânerul dacă lungimea originală nu ți se potrivește.
Schimbă singur mânerul, dar...
La o primă vedere, ai putea crede că este foarte ușor să schimbi singur mânerul unei unelte de mână. Cu toate acestea, reține că un montaj incorect între capătul metalic și mâner poate diminua serios eficiența uneltei.
Joncțiunea dintre capătul uneltei și mâner poate fi efectuată cu ajutorul unui cui sau a unui șurub: montajul trebuie realizat cu atenție, pentru a evita desprinderea capătului metalic de pe mâner.
Când apar îndoieli, cere sfatul specialiștilor: du capătul uneltei la magazinul de scule și întreabă o persoană cu experiență în domeniu.
Nu îți recomandăm să montezi singur mânerele speciale, de tipul celor cu tijă sau pană, deoarece sunt foarte tehnice și greu de montat fără unelte specifice.
Descoperă alte fișiere