Alegerea uneltelor potrivite pentru grădina ta
2 motive stau la baza deciziei de cumpărare a unei unelte de grădină: pentru a asigura necesarul, în funcție de lucrările planificate, respectiv pentru a înlocui uneltele deteriorate cu unele de calitate superioară, cu siguranță mai scumpe decât primele.
Pentru a evita risipa de timp și de bani, este necesar să îți definești foarte clar nevoile și să nu eziți să te orientezi din start în unelte de calitate, care să reziste foarte bine la utilizări repetate.
Definirea nevoilor privind uneltele de grădină
Pentru a identifica uneltele de care ai nevoie în grădina ta, cel mai bine este să te uiți la ce folosesc vecinii și profesioniștii în grădinărit din zona în care vei amenaja grădina. Lucrând același tip de sol ca și tine și în aceeași climă, ei îți vor putea face recomandări: se folosesc unelte diferite pentru întreținerea unei grădini mici, față de cea a unui parc de câteva hectare, respectiv pentru a planta câteva ierburi aromatice față de necesarul pentru o grădină de legume care să hrănească o întreagă familie pe tot parcursul anului...
Învață de la grădinari cu experiență
Alegerea uneltei potrivite necesită învățare, care poate fi dobândită de la profesioniști și grădinari cu experiență. Nu uita: cere întotdeauna recomandări pentru folosirea uneltelor în siguranță, precum și pentru întreținerea și de pozitarea acestora!
Mânerul: un alt element important al uneltelor de grădină
Pentru uneltele care întorc pământul, mânerele sunt disponibile în 2 versiuni, respectiv în formă ”T” și în formă de măr. Mânerul este ales în funcție de obiceiurile locale. În timp ce uneltele cu mâner în formă de măr sunt cel mai des întâlnite în Franța, alte regiuni preferă mânerul în formă ”T”.
Cele 2 mânere au propriile calități:
- mânerul în formă de măr, mai lung, oferă o pârghie mai eficientă;
- mânerul în formă de ”T” asigură utilizatorului un control mai bun al încărcăturii.
Pe lângă formă, este foarte important și materialul din care este realizat mânerul, fiind legat de rezistența uneltei. Câți grădinari nu au trăit frustrarea de a fi nevoiți să-și întrerupă activitatea datorită unui mâner rupt, de cele mai multe ori în urma unui efort major cu este cel de a scoate o piatră mare din pământ?!
Pentru a evita aceste neplăceri, mulți dintre ei au optat pentru mânerele noastre NOVAGRIP și NOVAMAX, cu miez din fibră de sticlă, care le oferă o rezistență semnificativă, în special la flexiune.
Nu uita de spatele tău atunci când grădinărești!
Trei ore la rând petrecute lucrând grădina de legume sau îngrijind gazonul și gardul viu trec foarte repede atunci când își place ce faci. Dacă uneltele pe care le folosești nu asigură o ergonomie bună, există riscul să te confurnți cu dureri de spate.
Recomandările noastre pentru a evita apariția durerilor de spate în timp ce grădinărești:
- folosește o unealtă adaptată corpului tău. Fii atent la dimensiunile și greutatea uneltei, mai ales la lungimea mânerului.
- alege unelte care oferă și opțiunea cozilor lungi (1 m pentru târnăcop/ 1,10 m pentru săpăligi/ 1,30 m pentru sape și grape/ 1,50 m sau chiar 1,80 m pentru greble și raclete) și nu ezita să schimbi mânerul dacă lungimea originală nu ți se potrivește.
- nu folosi unelte al căror mâner a fost modelat cu amprentare pentru degete. Aceste mânere se potrivesc unui anumit tip de mână și va necesita un efort suplimentar de prindere pentru celelalte tipuri.
- alege mânere a căror suprafață are suficientă aderență pentru a reduce presiunea de prindere, în special cînd lucrezi pe ploie sau în medii cu umezeală accentuată.
- poartă mănuși care sunt perfect adaptate la dimensiunea mâinii tale și asigură o aderență mai bună la mânerul uneltei.
- evită formarea unui unghi între palmă și închieietura mâinii. Încearcă să păstrezi o poziție naturală, neutră.
- sachez doser votre effort et adoptez une posture conforme avec dos plat et jambes fléchies (effort de traction sur une pioche par exemple),
- învață să îți măsori efortul și să alegi o postură de lucru corectă, cu spatele drept și picioarele flexate (efort de tracțiune pe târnăcop, de exemplu). Utilizarea unor unelte speciale, precum Rotogrif sau Biogrif, face posibilă evitarea întoarcerii solului, diminuând efortul spatelui și prezervând, simultan, echilibrul micorbiologic natural al solului.